måndag 18 januari 2010

Stuvad abborre a´la Mankan

Nu äre så att jag aldrig följt ett recept i hela mitt liv och lagar all mat på influenser och känn.
Men för den som snöat in på gamla recept kanske jag kan bidra med nåt nytt.
Jag har lite svårt med mått, så det är uppskattade mängder.
Jag har tidigare ätit nåt liknande i Jämtland på sjöbodahemmet där vi är inkvarterade under påsktävlingarna kring Strömsund.


Dubbelpanering
1,5 dl vetemjöl
2 st ägg
1 dl ströbröd
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
Övriga ingredienser:
6-700 gram abborrfilé
5 dl grädde
Ett knippe gräslök
Kokt potatis
Ett knippe dill
Man börjar med att blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik.
Vispa upp äggen i annan djup tallrik.
Häll upp ströbröd på en flat tallrik.
Lägg fisken i mjölblandningen och arbeta runt så de täcka av mjöl. Lägg ner fisken i äggen och blanda runt. När all fisk är mjölad och ligger i tallriken med ägg häller jag över det överblivna mjölet i ströbrödet och blandar om. Kasta ner fisken i ströbrödsblandningen och panera den väl.
Stek fisken i smör, och då menar jag smör inget margarin eller annan bantningsprodukt.
Det räcker med att par minuter så den får en gyllengul yta.
Lägg fisken i en ungsfast form. När all fisk är stekt och ligger i formen klipper du över ett knippe gräslök efter smak, men var inte för snål.
Häll över en 5.a grädde.
Jag viker till en lock av aluminiumfolie som nästan täcker hela formen.
Sen bakar jag av det hela i ugnen på 200-225 grader i sisådär 25-30 minuter tills grädden har stuvat till sig. Man kan köra de sista minuterna utan lock för att få till en snygg pressentativ yta på rätten.
Klipp över lite mer gräslök och servera med citronklyftor.
Själv tycker jag kokt potatis passar bäst till.
Som tillägg ska sägas att mina ungar är kräsna på mat över lag, men detta uppskattades.
Och eftersom jag är en sån jäkel på att filéa fisk vågade jag utlova 20kr per hittat ben.
Och ingen runt matbordet fick nån slant att lägga i bössan =)
Imorron ska jag ut på Hjälmaren och fiska av området utanför Nannberga är det tänkt.
Återkommer med fiskerapport.
Hittar jag på de ska jag ut på samma ställe på onsdag, annars får jag leta över nåt annat område då.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Mankan !
Ska du dubbel panera så ska du ju först vända firren i mjölet ju o sen i äggen som du vispat ihop o sist i ströbrödet . O så i stekpannan.. ett par min på var sida..
Ska du göra en go schnitsel så ska du banka en ben fri kottlet ca 5mm tjock o pannera den som firren men ha på citron peppar när du steker den ca 2 min på varje sida.. blir super goo

mankan sa...

Jo med förbehåll för att inte vara dryg så var det så jag beskrev i mitt inlägg =)

Med den lilla justeringen att JAG brukar först mjöla, sen ner i ägget.
Sen blandar jag ut ströbrödet med återstoden av mjölblandningen för att få med lite mer salt o peppar, o drar ner firren i den ströbrödblandningen.

Jo jag får köra lite fläskkött senare i veckan, för jag blev utan matfisk idag =(