tisdag 6 april 2010

AfterFishVisst är det penningkuverten i förstapris som hägrar.
Men når man inte ända dit kan ett varupris ändå vara ett fint minne.
Vann faktiskt en Muurikka som jag länge velat ha men inte köpt, annars är det mest
skrammel man får med sig hem.

Jag tänkte summera mina påsktävlingar, kanske inte blir den roligaste läsningen. Men bra dokumentation för min egna del.
Varje år då man fiskar så här intensivt med 2 fiskepass om dagen i mer än en veckas tid får man många ahaupplevelser och nya uppslag efter allt snack på väg hem från sjöarna.

Istället för att skylla ifrån sina eventuellt dåliga resultat på olika omständigheter har jag lärt mig att ta itu med det istället och om möjligt förbättra mig. Under många års tid har jag fiskat efter konceptet "Kan-Själv"

Men om sanningen ska fram är det jäkligt svårt att lyckas när man springer runt själv.. Men visst OM man hittar fisken själv kan man i lugn o ro fiska av området själv och slipper dela fisken med några. Men ofta var det så att om 90% av fältet gick åt höger drog jag till vänster. Men börjar man fundera så går ju fältet förmodligen dit för den delen är fiskrikare, och 9 av 10 gånger kommer vinnaren från det hållet. Så ska man ligga i topp i längden gäller det att hålla sig i sjöarnas bättre delar och helt enkelt försöka fiska bättre än konkurrenterna på samma ställe. Går man till de sämre delarna av sjön kan man självklart skrälla nån gång ibland då fisken uppehåller sig i just de områdena.

Det betyder ju självklart inte att man ska sätta sig i starten jämt där de halta o lytta och mindre gångstarka deltagarna sitter. Och man behöver ju inte hänga som en rem bakom de bästa fiskarna heller. Man kan ju fortfarande ha sin egna plan, men om den inte håller så är det lätttare att köpa sig information då man ser fler fiskare. Nappar det bra eller dåligt, verkar segervikten bli 3 eller 9kg osv. Den informationen är svårt att få om man sitter helt själv i en vik.

En annan sak jag är extremt dålig på är klungfiske. Jag är helt enkelt för snäll och blyg. Visst du behöver ju inte springa 2km och slå dig ner 5 meter breve en snubbe som får fisk även om en del gör så oxå. Men om man sitter ett gäng på ett område och det börjar nappa gäller det att snabbt komma på plats i klungan och vara på plats medans det nappar, för ibland är det snabbt över. Jag själv brukar stryka för långt utanför klungan och går miste om fisk. Däremot har man på vissa sjöar ingenting för att borra för nära på de det nappar för. På Hjälmaren exempelvis gör man bättre i att lämna en stor lucka och samla ihop ett eget stim för där kan man slå ändlöst med tomma gluggar intill den det nappar för. Det där är olika från sjö till sjö beroende på djup man fiskar på osv.

Nog om det nu tänkte jag summera mina senaste tävlingar. Och jag skriver alltid sanningsenligt, för börjar man ljuga för sig själv kommer man aldrig utvecklas. Ofta skrävlas det efter tävlingar att folk hade ingenting första 3½ timmarna sen drog de 5kg i sista hålet osv, visst är det sant ibland med ofta saltas historier tror jag.

Torsdag 1.a april Hössjön 3 tim

Den första tävlingen avgjordes på en riktig surpöl i området kring malmsjön, rudsjön och klövsjön som är vatten som alla haft ett bra fiske. Starten var på mitten av södra kanten. Jag gick mot en vasskant i nordöstra delen. Jag fick några små svarta rackare på grunt vatten, men insåg genast att det här håller inte. Tanken på att nån sitter och drar 60-70-grammare nånstans fick mig att söka vidare efter bättre fisk. Jag borrade mig ut från land och sökte på kanterna utan resultat. Jag borrade mig vidare i mitten av viken mot en klunga i mitten av sjön där jag misstänkte att det låg ett grund. Jag hittade ett par fina knölar på vägen och letade på dess kanter utan resultat. Märkte ganska fort att det inte nappade vidare värst för nån i den delen av sjön, det var många förflyttingar och desperat borrande överallt.

Till hittade jag upp på kanten där klungan suttit men splittrats upp och sökts sig mer in mot land utanför starten. Jag metade med tafsen och lyckades få ytterligare lite småfisk, sen hade lite tur och fick en duktig spöbåge i mothugget och drillade upp en fin borre kring 7hg. Jag letade vidare i nya hål och lite gammelhål och missade nån 2-hektos men fick ytterligare några små.

Mina dryga 1000 gram räckte till slut till en 3.e-plats och 400 spänn i bidrag. Det var tydligen slupfiske över hela sjön med endera 10-grammare eller bonusfiskar.

Fredag fm 2.a april Hammerdalssjön

Jag har lite svårt för denna sjön och hade inga riktiga idéer förrän start. Jag frågade tobbe om han skulle till samma ställe som förra året, ville liksom inte trängas på fisken med klubbkamrater. Men han skulle inte dit så jag knallade utgångstiden ut upp i den nordvästra delen av sjön. Vi blev bara 4 st utspridda över drygt 1 km2.
Efter 5-6 bomhål hittade jag fisk när jag borrat mig ut från vasskanten och kom ut på 2,5 meters djup. Det var fin fisk kring 2 hg och det fyllde snabbt på till 3 kg första 25 minuterna. Det här verkade lovande med tanke på att man kan segra kring 7-8 kg. Men fisken tog abrupt slut och jag fick borra 7-8 bomhål per vardera ströfisk och gick helt tom en timma på mitten.
Flera gånger var jag på väg ut i sundet för att leta fisk men det djupade på så pass så jag vände åter mot land, med facit i hand så grundar det upp igen på mitten. Hade jag vetat det hade jag sökt nytt område efter kanonstarten. Istället gjorde jag ett desprat försök med en timma kvar att fiska av en vass längre norrut. Slog en glugg 75 meter utanför och kollade djupet, men det var för grunt tyckte jag. Drog mig öster ut och då kom en familj fritidsfiskare som började fiska och fick några små. Jag slog några gluggar i samma område och lyckades väl dra ihop några hekto på slutet.
Minns inte exakt men jag hade mellan 4-5 kilo och det räckte till en 7.e eller 8.e-plats.

Fredag em 2.a april Fyråssjön

Den här tävlingen hade jag sett fram emot. Vi startade i NV delen och jag gick i raskt tempo målmedvetet dit jag fiskade förra året efter östra kanten. Slog några hål kring ett stort stenröse straxt utanför land. Hade inte en stöt efter 10 hål och vände på klacken och tog en ny linje i det smala sundet där jag fick fin fisk förra året. På 40 cm vatten small det på 2st 100-grammare. Sen blev det ett brutalt hugg och spöt drog ner mot hålet och jag höll fisken oavsiktligt alldeles för hårt innan jag hann vända spöt och släppa lite lina. När jag sen skulle börja dra in fisken släppte den efter några småhankningar. Ena kroken på 12.an var helt uträtad och vriden ett halvt varv. Och ja visst kan det varit gädda, men jag har fått fina abborrar här förut. Men den tomma tappat-fisken-känslan borrade jag vidare. Jag fick 2 mindre fiskar på vägen runt det stora röset och såg att man drog fisk överallt på flaket. nu hade drygt en timma förflutit och det hade ju knappast startat bra. Istället för att gå ut mot flaket gick jag på nytt in mot det lilla sundet och metade av 10 av mina första hål och slog ytterligare några nya, det brukar gå att bakmeta här med goda resultat. Men idag gav det ingen utdelning.
Men 1 timme kvar var jag tvungen att göra nåt konstuktivt, jag knallade ut mot en liten klunga och slog 5-6 bomhål på vägen. Eftersom jag bara ville putsa till mina siffror hade jag ingenting för att borra sönder andras linjer när de dessutom är fiskekamrater. Jag gick därför 50 meter innanför och hittade fisk. Det drog till sig vissas uppmärksamhet och istället blev jag borrad på av en annan fiskare. Då jag inte hade utrymme att gå dit jag tänkt slog jag ny glugg åt andra hållet och fick fisk där med, tätt följd av min nya svans. Jag lyckades till slut plocka ihop 2kg sista 45 och drog ihop blygsamma 2246gram, det räckte ingenstans.

Lördag fm 3.e april Rudsjön, Österrudsjön

Vi var sist på plats och fick strul när vi skulle lösa kort och kom precis ut på sjön när startfältet började gå iväg. Förra året brakade jag iväg till den östra sjön även kallad österrudsjön. Men jag kände mig sliten efter urladdningen på hammerdal då jag sprang och tokborrade frenetiskt från första till sista minuten.

Jag vet sen förra året att de stora grisarna drogs i den stora sjön. Jag skippade därför den dryga prommenaden ner genom sundet till österrudsjön som verkar fungera som barnkammare i sjösystemet. Jag gick upp till vassen i efter östra sidan så långt man fick gå på förmiddgstävlingen. Hade förhoppning på småfisk och kanske lite mört efter kanten, men inte en stöt. Men i fjärde hålet dundrade det på en 7-hektos, femte hålet intill bjöd på en 9-hektos. Guldfebern efter fler grisar var i full gång och här och var drogs det upp riktigt fin fisk då och då. Men detta är ett riktigt slumpfiske och håller inte i längden, men jag var för trött och oengagerad för att haka på ner i sjön från start som sagt. Eftersom jag valde slumpfisket var det bara att göra det bästa av situationen, men jag fick bara några små ströare här och var.

2504gram pressade de ner vågen till och det räckte till att bli 22.a av 39 deltagare i öppna klassen.

Lördag em 3.e april Rudsjön

Jag satsade alla kort o krafter på eftermiddagen istället med den mjuka öppningen på förmiddagen.
Knallade norrut mot grundet utanför västra kanten. Det bildades en klunga på det stora grundet, själv stannade jag 500 meter tidigare på några mindre knölar. Fick några fiskar från start men inga samlingar bara 1 eller 2 i varje glugg. Borrade mig vidare utanför grundet på kanten med fick ingen riktig kontakt med fisken. Längre norrut bildades en liten klunga som drev runt som yra höns. Jag backade tillbaka till in startplats och lyckades sedvanligt klonka på en gädda som tog lite tid för mig att landa. Sen fick jag en 9-hektos på kanten men det var det ända sen var det tomt. Drev vidare djupare ut på kanten men fick inget. Sprang tillbaka och slog ytterligare några gluggar kring 9-hektoshålet.
Av nån anledning fick jag ingenting när jag körde med mina spön utrustade med 0,25-lina med rejäla pianotrådsöglor fisken inte kan bryta loss 12 eller 10-kroken som jag oftast använder här i jämtland med tanke på att det smäller på nån kilos på i stort sätt varenda sjö.

När jag tog fram mitt 0,18-spö med likadan pirk och klen panglänk och 14-krok då small det minsann 2-kilosgädda, 9-kektosborre och så denna fisken som nu nappat. Det small med besked i grejerna ett riktigt stumhugg och jag började drilla den försiktigt. Den gjorde några rusningar uppåt som är lite vanskligt då man vill undvika slaklina, och ett par turer åt sidorna. Med tiden och några missade klumpar här uppe jämtland har jag äntligen lärt mig hålla hålen rena inför dessa tillfällen. Jag kikade ner och så att kroken satt i underkäken och att fisken med öppen mun går fast med överläppen mot iskanten. Jag vågade inte släppa den något för ett nytt instyrningsförsök då den såg ut att sitta dåligt. Risken är då att fisken gör ett ryck när den får slaklina och jag tappar den med så kort lina mellan mig och fisken. Jag plocka fram huggkroken och insåg att den var ungefär lika lång som isen är tjock. Firade ner den i hålet måttade nog innan jag röck fast den, oftast har man bara en chans och det kan vara svårt att bedömma när man är rätt då vattnet förvränger djupseendet något. Men jag fick en fin krokning i strängen mellan gälbågarna och drog upp henne på isen. Hon vägde 1134gram och även om det inte är någon kanonvikt så blev det mitt nya PB.

Jag fiskade mig mot en klungan igen som satt och drog mört. Det var för trångt för att tränga sig in där sista kvarten och istället hittade jag lite småfisk intill.
Det blev 3308gram till slut och räckte inte långt, placerade mig 14.e av 40 st.

Söndag fm 4.e april Revsundssjön Vikinganappet

Det var här jag skulle bränna allt mitt krut och jag hade en kristallklar plan.
Vi kom återigen lite sent till start och hann i riktigt så långt fram i startfältet som jag tänkt.
Men kom iväg skapligt och påbörjade den drygt 3km långa resan på isen.
Första gluggen slog jag 400 meter utanför sörviken och det nappade direkt, sådär ja tänkte jag men det blev bara en fisk. Längre bort satt Micke och fick lite smått, borrade mig med 30meters luckor mot honom och hitttade ett hål med några små. Sen blev det en samling på 2 personer där Micke fick lite fisk och de drog ganska bra på den fläcken. Även jag lyckades skrapa ihop nåt kilo där. Drog mig ut 50 meter på flaket och fick ytterligare ett par hål som gav dryga kilot.
Nu hade det gått 30 minuter och jag hade dryga 2 kg det är ju godkänt tänkte jag.
Klungan som bildades vid start hade drivit längre söderut och ut på mitten av flaket. Alltså var det inget vidare där jag fick bra närmare land förra året. Men jag borrade mig ändå över det det området utan framgång, men rätt vad det är kan man hitta en fläck på denna sjö med 2-5 kilo i hålet. Men det i sikte sprang och borrade jag vidare som en tok. Sen ställdes jag inför valet av att meta på en kille som varpa hela tiden eller springa ut mot klungan på 10 pers som drog allihopa. Jag valde att springa på varpa-killen samtidigt som en annan gjorde detsamma. Fick 4 fiskar i ett hål sen var vi inne på bomhålsborrandet igen.
PlanB jag nyss skippade blev huvuduppgift och jag borrade mig med 50-metersluckor mot de. Vissa satt och drog ohämmat i klungan och det var ett ordnat kaos bland alla som for fram o tillbaks. Jesper och Knoppen var de 2 som bildat denna klunga och fick bara sitta nån kvart innan folk sprang på de sen var klungan bildad. Jag såg att de grinade illa när de släpades kontarna mellan hålen, hmm de har nog bortåt 10 kg de bästa. Jag borrade i klungan, rusade ut en bit, in i klungan, ut igen, mot en nytt område klungan drev åt, in i klungan osv osv. Jag hade inte en stöt, det kändes fasen som dolda kameran men det var det tyvärr inte.
För att inte bli sinnessjuk lämnade klungan som redan splittrats i några midre klungor på flaket. Jag fortsatta söka egna fläckar men det gick inte alls. Nu hade jag gått 3 timmar med 4 fiskar som resultat. För att inte tappa självförtroendet helt slutade jag att förnedra mig själv och gav för andra gången i mitt liv upp en tävling. Jag slängde på borrskyddet med en halvtimma kvar och lunkade de 4 kilometrarna mot starten.
Av god sed vägde jag i alla fall in mina 2,5 kg och satte mig uppgiven i solen med ett par drickor och 2 burgare och laddade inför kvällen istället. Jesper vann vikinganappet med 13 kg nånting.

Söndag em 4.e april Revsundssjön

Lite mör i benen hakade jag på i svansen på pärlbandet som gick norrut i sundet. Halvvägs stannade många och en del hakades på baddarn in i den västra viken. Jag fortsatte upp i den högra viken. Jag hann inte ända upp med täten innan startskottet small, dessutom såg det ganska fullt ut där. Så jag stannade 500 meter ner i viken och det nappade med en gång på 4 meters djup. Drog ur det hålet innan jag gick in mot land och fortsatte dra lika små som de var längre ut. Hamnade utanför vassen med Ankarberg till slut när Holmudd övergett sitt hål där han fick bra med smått. Fick 3 täta hål på 40-80 centimeters djup där det nappade i ett.
Sen skenade ner i sundet för att vända tillbaka och prova lite gamla hål med tafsen utan större resultat. De som suttit längst upp i viken hade bildat en klunga mitt uti och jag masade mig dit och fiskade av sista timmen med skrala resultat.

Vägde in typ 4,7 kg men de som satt längst upp hade haft riktigt bra fiske i början, en del med bättre fisk upp till halvkilot och nån hade ett hål med 50 mörtar.
Topp 4 hade 11 till 12 kg och Hillman vann och Jesper kom 2.a, så de gjorde rokad i toppen från förmiddagens resultat.

Ett tiktigt misslyckande för egen del som hade stora förväntningar och högt ställde krav på mig själv.

Måndag 5.e april Sundsjön

Efter sovmorron till kl 0715 inkl en kvart snooze var man på bena och drog en fet frulle.
Efter en vecka med havregrynsgröt gick jag istället på fil o müsli. Även om jag inte är skrockfull slog mig tanken att lite förändrade rutiner kanske kan bryta min svacka.
Vi packade bilen och det var nog på håret att allt gick in.

Väl nere vid gamla skolan började tävlingsnerven komma. Förra året var jag inge taggad alls utan valde att sitta i svinga med haspeln på 10-15 meters djup medans Hillman plockade ihop 20+ inne vid land.
Vi var några man som skulle prova Hillmans vinnarställe förra året och Knoppen, Anders och Bengt-Ove gick längst in i viken. Jag ville minnas att han satt längre ut på kanten och tänkte att det inte såg ut att finnas mycket vatten så nära land. Jag hade själv inte mer än halvmetern vatten och borrade mig zick-zack utåt för att hitta mer vatten då det nappat bättre kring 3-4 meter tidigare under veckan på de andra sjöarna. I jakten på nappen borrade de andra i viken sig förbi mig och då small det till.
Det var kristallkart vatten och när solen bländade på såg jag hur fin gräsbotten det var. Taktiken var att fiska ganska mjukt och alla hålen hade jag bara firat ner och vickat lite på pirken och fiskat lite yvigare på slutet för dagen innan på revsund tyckte jag de tog så försiktigt i många hål.
Första fisken låg kring 3 hekto, pang igen på nedsläpp och en 250-grammare. Ner igen och långsam lyftning pang, det bara smällde i pirken nu var bara kruxet att få fast de. Fick några till innan det dog ut. Passade snabbt på att byta upp mig till 10.or och 12.or på de 2 spöna jag skulle använda. Lustigt nog har jag haft större krok hela veckan förutom gårdagens kvällstävling då de var små och tog dåligt på 12.an.
Slog en ny glugg 5 meter åt sidan och här var det bara 1 meter djupt. Det small på en gång och det var snitt kring 2 hekto, missade några fina precis under iskanten då de blev svåra att kroka när de måste huggit mot pirken. Betade på maggot och tyckte det gick lite bättre att lyfta fast de. Nu fick jag sällskap av en av stockholmarna som oxå bott på sjöboda. Kände nästan hans desperation när jag hissade den efter fina efter den andra utan att han hade en stöt. Slog en ny glugg mot den djupare delan av kanten i triangen mot de tidigare 2 hålen och de stog fortfarande kvar, stockholmaren följde efter och gick tom medans jag fick ett nytt fläskhål.
Som tur var så blev jag inte nerborrad av fler. Han bakom mig blev tvungen att gå när han inte orkade se mer, och de längre ut kanske gav fan i mig av hänsyn(vilket man sällan har nåt för det vet jag själv av erfarenhet) och vissa var nog upptagna av egna napp. Efter 30 minuter gånga av tävlingen hade jag fyllt lilla byttan i lådan vilket brukar vara 7 kg beroende på storlek och packning på fisken. Knallade ut en bit mot klungan men fick sparsamt med fisk och borrade runt och gick tillbaka in en sväng och ut igen.
Dumjävel som jag var memorerade jag inte bästa hålet av två anledningar. Ingen dag tidifgare hade bakmete fungerat nåt vidare, för det andra var det ganska blodigt runt de bästa hålen så det skulle inte vara svårt att hitta tillbaka.
När jag sen skulle göra första försöket hittade jag inte riktigt hålet och massa nya hål hade tillkommit och försvårade för mig när jag reverserade minnet och letade mitt zick-zackmönster.

Jesper hade anländit till klungan och fick några på trekroken. Hillman frågade om han testat tafsen nånting. Sagt och gjort firade han ner den betad med blodis och snart var det igång för han. Jag sprang återigen in och letade efter hålen utan framgång. Ut igen mot Jesper och firade ner min tafs med maggot och fick några stycken medans det bara plaskade i hans hål med fina 2-3-4 hektosfiskar. 3-400 meter ut på djupflaket satt en tät klunga på 12-15 meter, ska jag springa ut dit, nej det gjorde jag inte. Istället rotade jag runt i gamla hål som gav viss utdelning för några. Folk for fram och tillbaka och jag kände stressen, skulle jag återigen sumpa en bra start. Kl 13.36 kollade jag på mobilen och sneglade ut mot klungan igen, nu hade jag sumpat 45 minuter bredvid jesper som plockat 10 kilo i hålet intill mig. Då kom vi fram till att det var mitt gamla hål som jag inte hittade tillbaks till. Det var precis i ett veck där 2 kanter mötte varandra. Jag hade nyss misst en 4-hektos då knuten på myskan gick då jag drillade den för hårt i alla iver. För de som inte fiskat på dessa abborrar kan jag säga att de är helt vilda. De flesta känns dubbelt så tunga då de kommer som bananer i hålet och spretat med alla fenor och bitet stenhårt om kroken, man blir rejält sargad om händerna. Jag tappade en 150-grammare precis innan upp i hålet, fan tänkte jag och kollade om jag kunde greppa han med handen, då flög han upp på isen av egen kraft och sprattla som skallerorm.
13.48 tittar jag sista gången på klockan och känner mig desperat. Minns att han bakom mina fläskhål skymtades dra lite fisk 100 meter ifrån mig. Tog sikte mot det området och sprang dit slog en glugg, ingen fisk, slog en ny glugg, ingen fisk. Lät borren stå kvar, kastade mig ner i ett gammelhål pang 2 fiskar på 4 meters djup. Snabbt upp, slog mig ner i ett hål 5 meter längre fram, 2 meter grundare och det linan bara for i hålet när jag vevade in slaklinan. En 3-hektos flög upp ur hålet, nu är det bråttom max 5 minuter kvar tänkte jag. Slet av och nacka och kasta ner pirken i hålet i samma rörelse. Hugg på nedsläpp upp igen med en 2-hektos. Jag hade sån jävla panik att jag knappt hann med att andas det vara bara att kötta och kände abborrtaggarna satte sig likt nålar i nåldyna och blod skymtades både från fisken och mig kring hålet. Jag hade lyckats trassla till linan i alla stress med ett tiktigt skatbo, men det höll tiden ut. Fisken var lika stressade som mig att det var svårt att få fast de, men jag tror jag hann med 10-12 st. Precis som jag missat 2-3 hugg lyfte jag till slut fast den och när jag skulle nacka den small slutskottet. Fy och fan var tanken, varför hade jag inte gått hit tidigare. Men och andra sidan tänkte jag, vilken tur att jag över huvud taget gick hit alls.

Redan vid invägning förstog man att det inte skulle hålla hela vägen. Sonny hade dragit fina på haspeln ute på djupet. Jag, Hillman och Jesper fyllde ut påsarna väldigt jämt, man kunde inte dra några slutsatser med blotta ögat.
Hillman hade 11 880 typ, Jesper hade 12 025 och jag lyckades få ner vågen på 12 275 tror jag.
Tack vare sista hålet lyckades jag knipa 3.e-platsen.

Det blev en bra avslutning med en riktig svacka under rudsjön och vikinganappet.

Nu ska jag ladda om och kolla över myska-spöna inför Myska-SM nästa helg som avgörs på Klövsjön i samma trakter jag nyss fiskat sista veckan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hahaha, mycket bra beskrivning av Jämtlandsabborrarna. Dom är riktigt elaka.

Fredric Ankarberg sa...

Grattis till Muurikan! Jag hade redan en som står oanvänd i garderoben från samma tävling för ett par år sen. Snöt en sån där hokus pokus bag istället som man aldrig vet vad innehållet är. 7 par arbetshandskar fiskade jag bland annat upp ur den:-)

Anonym sa...

Otroligt trevlig/kul läsning, bra berättat och skrivet. Lycka till på SM / Ulf